Glasögonen har en lång historia, både som hjälpredskap och trendriktig accessoar. På 1200-talet, innan glasögonen uppfunnits, trodde man att ett koöga i ett snöre kring halsen skulle förbättra synen. På 1500-talet, när boken började spridas, kunde man köpa läsglasögon på gatan. Svagare glas till honom och starkare glas till henne var vad som gällde – eftersom kvinnor ansågs ha svagare syn. På 1700-talet förknippades glasögon med lärdom och Spaniens kung Philip V som inte ville framstå som korkad bar glasögon med bågar gjorda av sköldpaddsskal, fast han inte behövde. Likadana glasögon bar även hans hustru och hennes femhundra hovdamer. En syn som gjorde glasögon till höjden av mode. Och än idag förknippas sköldpaddsbågar med en intellektuell look.

Inte fullt så lång är historien om Favoptic. Nätbutiken som lanserades 2001 av Carl Erik Eriksson, en äkta entreprenörssjäl som egentligen är barnkirurg.

– Helst ville jag göra båda delarna. Men kirurgi, det är som att spela piano. Man måste praktisera sin färdighet flera timmar varje dag. Till slut räckte tiden inte till och entreprenören vann.

Tillsammans med kollegan Joakim Santesson startade Carl Erik Eriksson ett företag som drev läkarmottagningar för företagshälsovård. Och där såddes fröet till det som idag är Favoptic.
– Ja, kundföretagen började undra över kostnaderna för terminalglasögon. Vi tittade på det och startade butikskedjan Synpunkten. Med lördagsöppet och låga priser var vi en nagel i ögat på konkurrenterna som hade samma inställning till synfel som till insulin. Behövdes något korrigeras skulle det vara svårtillgängligt och receptbelagt. Efter ett tag köpte jag ut Joakim och efter ytterligare några år sålde jag Synpunkten. Men tanken på att det effektivt borde gå att distribuera glasögon på nätet hade slagit rot.

Sina första egna glasögon skaffade Carl Erik Eriksson när han var drygt fyrtio. Då räckte armarna plötsligt inte längre till, som man brukar säga när behovet av läsglasögon dyker upp. Småningom behövdes också ett par progressiva glasögon.
– Mina första progressiva gjorde jag själv. Jag visste ju precis hur man skulle göra. Fast de kändes konstiga, allt blev vajigt och svajigt. Så jag använde de inte. Men så tappade jag mina läsglasögon och började använda de progressiva. Det tog ungefär en vecka innan hjärnan fattade hur de fungerade. Och det är ju så det är med progressiva glas, det handlar mycket mer om hjärnans tolkning än optiken i linsen. Så man måste ge de progressiva glasen lite tid.

Sedan starten 2001 har Favoptics försäljning ökat stadigt. Idag har man en miljon kunder i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Tyskland. Med den senaste digitalt styrda sliptekniken kan glas idag slipas mer exakt, mer effektivt och med en individuellt optimalt utformad slipning. De beställningar som Favoptics kunder själva gör på nätet går direkt från hemsidan till sliperiet. När glasögonen är klara postas de hem till kunden. Genom att glasögonen vare sig passerar grossister eller optikerbutiker kan Favoptic erbjuda sina kunder glasögon till mycket fördelaktiga priser. Allt på bara ett par dagar. Nätet må vara själva fundamentet för Favoptics framgångssaga, men för företagets expansion är den personliga kontakten av största vikt.
– Ja, att sitta runt ett bord och diskutera framtiden, trender, nya koncept och nya tekniker är oerhört viktigt. Det är då det verkligen kan komma fram något nytt.

Idag tillbringar Carl Erik Eriksson ungefär halva året på resande fot med Europa, Fjärran Östern och USA som destinationer (alltid med minst ett par reservglasögon i handbagaget). Fast helst skulle han vilja resa mindre och få mer tid över åt att segla på den svenska västkusten och vandra i fjällen.

En affärsmodell där kunderna fritt får låna hem bågar och sedan beställa utan att betala förrän de bestämt sig för att behålla sina färdiga glasögon förutsätter ett effektivt postsystem. Med nuvarande affärsmodell kommer Favoptic framöver att satsa på expansion i Europa norr om Alperna.
– Här finns ett stort modemedvetande, ett kvalitetsmedvetande och en brist på prisvärda glasögon. Det sista ett problem som alltså snart kommer att vara korrigerat.

Jobba hos oss

Är du legitimerad optiker med några års erfarenhet? Vi söker fler som vill vara med i vårt gäng. Välkommen att skicka din ansökan till: Erik Edman på erik.edman@favoptic.com

Företagsinformation

Favoptic Glasögondirekt Sverige AB
Säte: Danderyd, Stockholm
Adress: Gudmundvägen 7, 182 69 Djursholm
•Orgnr: 556647-6007
•VATnr: SE556647600701

Timeline

Våren 2001
Januari 2001 började Carl Erik Eriksson sälja glasögon över nätet via sajten www.glasogondirekt.com. Våren 2005 tog exporten fart ordentligt och man byter namn till det mer internationellt gångbara www.favoptic.com.

Sommaren 2005
Favoptic etablerar dotterbolag i Norge samt introducerar polariserande glas för både enstyrkeglas och progressiva glasögon. Perfekt på sjön och vid bilkörning.

December 2005
Nu introduceras Favoptic Office, moderna terminalglas för alla som arbetar vid en datorskärm.

Maj 2006
Favoptic erbjuder nu möjlighet till synundersökning i Stockholm och Göteborg.

Juni 2007
Den miljonte bågen skickas ut.

Juni 2008
Favoptic erbjuder nu möjlighet till synundersökning i Malmö och Uppsala. Ett specialutvecklat glas för "wraparoundbågar" introduceras.

Augusti 2008
Favoptic lanseras i Tyskland.

Augusti 2009
Favoptic deltar i Stockholm Fashion Week.

Augusti 2009
Lanserar Favoptic Personal Print™.

Augusti 2010
Designtävling i samarbete med Konstfack avgjord. Vinnarna presenteras på Grand Hotell i Stockholm.

April 2011
Favoptic lanserar en egenutvecklad Makeupbåge.

Juni 2011
Favoptic börjar sälja kontaktlinser för mycket fördelaktiga priser.

Augusti 2011
Favoptic deltar i Stockholm Fashion Week. Pressvisning ny bågkollektion på Grandhotell.

Juni 2012
Favoptic börjar att sälja sitt eget kontaktlinsmärke för mycket fördelaktiga priser. Favoptics kontaktlinser är tillverkade enligt den senaste tekniken.

Augusti 2012
Favoptic deltar i Stockholm Fashion Week. Pressvisning. Presenterar Favoptics eget kontaktlinsmärke, samt visar höstens bågnyheter på Grand hotel.

Maj 2013
Världens första glasögonbåge tillverkad av återvunna PET-flaskor Nu lanserar Favoptic en glasögonbåge som är tillverkad av återvunna PET-flaskor.

Maj 2013
Favoptic erbjuder ett helt nytt sätt att prova bågar på nätet Favoptic har lanserat ett helt nytt verktyg som gör det möjligt att prova bågar direkt på Favoptics webbsida. Du laddar bara upp en bild på dig själv och kan sedan prova vilka bågar du passar bäst i.

Augusti 2013
Favoptic deltar i Stockholm Fashion Week. Den nya miljövänliga PET-bågen väcker fortsatt uppmärksamhet och Sjöräddningssällskapet fick 17850 kronor för sitt ideella arbete tack vare en populär kampanj är 15 kr / par som beställdes med polariserande glasögon skänktes till Sjöräddningen.

Augusti 2014
Favoptic deltar i Stockholm Fashion Week. Höstens bågnyheter presenteras på Grand Hotel. Favoptic uppmärksammade Sjöräddningssällskapets ideella arbete genom att dela ut en check som grundar sig på försäljningen av våra polariserade solglas under sommaren. Sjöräddningen har funnits i över 100 år och har som enda uppgift att rädda människor i sjönöd. - Ett viktigt arbete som vi vill uppmärksamma, säger Favoptics VD Carl Erik Eriksson.

April 2016
Favoptic lanserar "The Como collection”. En ny och elegant bågkollektion med italienska vibrationer.

Mars 2017
Favoptic lanserar "The Venice collection”. En sober italiensk bågkollektion med inspiration från Venedig.

November 2017
The Florence Collection lanseras. - En ny och spännande bågkollektion exklusivt framtagen för Favoptic.

April 2018
The Milano Collection lanseras i Sverige,Danmark, Norge, Finland och Tyskand. I njutningarnas stad Milano förenas mode, design och kultur - precis som vår nya bågkollektion.

Januari 2019
Lansering av ”The Pisa collection”- En trendig bågkollektion med influenser från Italien.

Mars 2019

Favoptic Forest
lanseras- Miljövänlig båge som är tillverkad av nitrocellulosa från skogen och bark från träd i Roslagen.

Favoptic Creative
Bågen du kan göra personlig. Nu kan du välja mellan ett oändligt antal färger och mönster på skalmarna.

Ditt nummer printat i skalmen
Nu kan du kostnadsfritt få ditt telefonnummer printat på insidan av skalmen. Skriv in vilket telefonnummer du önskar när du beställer dina glasögon.

Lansering av New York Collection
Vi har inspirerats av New Yorks blandning av kultur och design när vi skapade sommarens spännande och trendiga bågkollektion ”The New York Collection”.

September 2019
Lansering av Svenska bågar av bark från Roslagen. Bågarna bygger på bark, en restprodukt från Roslagens skogar. Materialet har utvecklats av Favoptic och vi kan erbjuda flera av våra populäraste modeller i det nya naturliga materialet. Du hittar vår Roslagsbark-kollektion under menyn Glasögon/ Kollektioner/Roslagsbark.

Februari 2020
Lansering av Paris Collection - En läcker kollektion för dig som är intresserad av mode och design.

Januari 2021
Maadtegh -Favoptic lanserar en ny bågkollektion med samisk design. Ett samarbete med den samiska designern Jeanette Kråik. De olika vackra färgglada motiven representerar var och en av de åtta årstiderna som tillsammans utgör ett samiskt renskötselår.

Februari 2022
Favoptic lanserar specialutvecklade "fiskeglasögon". En smart bågkonstruktion där man fäller ner läsglasen.
Ljusa polariserande glas (30% gråtonade)närmast ögat - som fungerar även när det är mulet och som effektivt minskar reflexerna i vattenytan. Nedfällbara läsglas vilka är anpassade för närarbete - om du vill byta fluga eller läsa kartan.